Historie tradičních českých jídel

/Historie tradičních českých jídel

Historie tradičních českých jídel

Svíčková na smetaně

Zmínky o svíčkové na smetaně najdete už v první domácí kuchařce z roku 1826. Napsala ji Magdalena Dobromila Rettigová, slavná česká buditelka, spisovatelka, autorka kuchařek, básní, divadelních her a krátkých próz. Od té doby vzniklo na tisíc různých způsobů přípravy této české pochoutky. Každá rodina má svůj tajný recept, na který nedá dopustit. Máme ho i my.

Koblížky

Voňavé teplé koblížky přelité marmeládou a posypané cukrem. Mňam! Víte, že první zmínky o pekaři, který tuto pochoutku poprvé zhotovil, pochází již ze 14. století? Hospodyně smažily koblihy a koblížky hlavně během Masopustu a s přípravou se začínalo na takzvaný Tučný čtvrtek. Během oslav je pak dostávali darem maškarádníci, kteří obcházeli vesnice a zpívali veselé písně.

Koblihy a koblížky nejsou jen výsadou Čech. Ochutnat je můžete téměř po celém světě. Například v Tunisu se podávají přelité medovým sirupem, v Asii se sojovým mlékem a Nepálci do nich přidávají kardamom.

Smažený sýr a tatarská omáčka

Také vás někdy přepadne neodolatelná chuť na „smažák“? Nás rozhodně ano. Smažený sýr těší české chuťové buňky už téměř sto let. A málokdo si ho umí představit bez tatarské omáčky. Víte, odkud tato dobrota pochází?

V 18. století se ve Francii pořádala hostina na počest dobytí přístavu Mahon. Kuchař připravil omáčku k masu, ale chyběla mu základní surovina, smetana. V zoufalství ji nahradil olivovým olejem a tento kulinářský výdobytek hostům natolik zachutnal, že ho vévoda Louise Armanda de Vignerot du Plessis pojmenoval po dobytém přístavu Mahonnaise, z čehož časem vzniklo mayonnaise.

Později začali francouzští kuchaři do majonézy přidávat kyselé okurky, cibuli, česnek a bylinky. Tuto omáčku podávali především k tatarskému bifteku a tak vzniklo i její jméno, Tatarská omáčka.

2018-06-13T00:30:53+00:00